Színes grafika a skót terrierről

Így készült…

színes kutya grafika

A skót terrier a kedvenc kutyáim egyike, így muszáj volt lerajzolnom. 🙂

A skót terrier

Senki nem tudja igazán a skót terrier eredetét, de Skóciában már több évszázad óta ismerik. Más Európai országban azonban csak ebben az évszázadban vált ismertté. A XIX. század Skóciájában a skót terrier elnevezés nem egy fajtára vonatkozott, hanem különböző terriertípusokra együtt, melyek rókára és borzra vadásztak.Sokáig az Aberdeen terrier megjelölés volt használatos, mivel ez a város akkoriban a skót terrier-tenyésztés centruma volt, innen érkeztek a fajta legismertebb és legsikeresebb kiállítói.1868-ban, a Yorkshire-i Craven Show-n már önálló osztályban indulhattak a skót terrierek. 1879-ben a Kennel Club Show-n is külön osztályt vezettek be a fajta részére, ezáltal hivatalosan is elismerve a skót terriert. Erre a kiállításra 15 scottie-t neveztek. 1882-ben megalakult az első angol Skót terrier Klub, melynek elnöke J. B. Morrison volt, az első skót terrier standard megalkotója. Ez a fajtaleírás, kisebb módosításokkal, ma is érvényes. Jelleme egyedülálló, nagyon sok vonzó tulajdonsága van.

Nagyon intelligens, szemtelenül makacs, mindemellett bájos. Ősei terrier tulajdonságából megőrizte a bátorságát. Bohóckodása kedves, és felkelti iránta a figyelmet. Alkalmazkodó képessége rendkívüli, nagyon kellemes lakótárs, érzékenyen reagál gazdája hangulatára. A függetlenség az egyik legerősebb tulajdonsága. Igen éber, élénk, szilárd idegrendszerű, megbízható és hűséges kutya. Méltóságteljes, független, tartózkodó, vakmerő, de soha nem agresszív. Sokan önfejűnek hiszik, de ez helytelen értelmezése a skót vérmérsékletnek. Más kutyákkal nem kötözködő, mint sok más vadászterrier, de ha megtámadják, keményen harcol. „Diehard” az angol beceneve, mely szóval a megátalkodottan makacs és végletekig harcoló egyéneket illetik. Idegenekkel bizalmatlan, de türelmet tanúsít más emberek iránt is.A skót terrier jó társa lehet annak, aki megérti és elfogadja nem mindennapi, összetett jellemét.

A skót terrier kicsi, rövid lábú, szilárd felépítésű, erős csontozatú kutya, testéhez képest hosszú fejjel. Zömök teste rövid, és izmos. Mellkasa széles, mély, oldala kissé lapos, erős. Hátvonala egyenes.Arcorri része hosszú, fülei kicsik, háromszög alakúak, egyenesen felállók. Szemei kicsinyek, mandulavágásúak.

Szőrzete kemény, drótos fedőszőrből és puha, sűrű aljszőrből áll. Ezt a szőrzetet rendszeresen trimmelni kell, a kedvencként tartott skótokat géppel is nyírhatjuk ugyan, de ez a szőrzet elpuhulásához vezet. Ezek a tulajdonságok, a felálló füllel és farokkal párosulva, szembetűnő jellegzetességei a fajtának. A felépítést és az arányokat illetően a túlzások nélküli szimmetria és egyensúly a cél. Egyforma fontosságot kell tulajdonítani a méretnek, a súlynak, a hát illetve a fej hosszának. Marmagassága kb. 25-26 cm, hátának hossza pedig megközelítőleg 28 cm. Az ideális súly kanoknál 8,6-10 kg, szukáknál 8,2-9,5 kg.Színe nemcsak tiszta fekete lehet, hanem búzaszínű is, vagy bármely szín brindle (csíkos) változata.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük